Доскоро почти еретична мисъл беше някой извън ЦСКА и Левски да бъде шампион на България. Случвало се е, но достатъчно рядко. За 20-те години на демокрацията извън „сини“ и „червени“ шампиони бяха Литекс на два пъти, Славия и Локомотив Пловдив по веднъж. Този сезон също вече се очертава един от редките без титла за грандовете.

А може ли да отидем още по-далеч и да поразсъждаваме дали е възможно нито един от двата тима не само да не спечели титлата, а и да остане извън тройката? Може, разбира се. В това откачено първенство всичко е възможно. Особено що се отнася до двата ни най-популярни тима. Защото те не се умориха да редуват порция след порция слаб футбол, гарниран с безумия извън терена.

Така че колкото и малко вероятно да изглежда сега, няма да е суперфантастично, ако и ЦСКА, и Левски останат извън призовите места, които на 90% се припокриват с участие в Европа. Всъщност, поне един от двата гранда е напълно реално да не бъде в тройката в крайното подреждане и към днешна дата това по-скоро изглежда да бъде актуалният все още шампион Левски. Защото извън Литекс и Локо София, които и в момента изпреварват грандовете в класирането, има половин дузина отбори, които в момента не изостават на светлинни години в точките от „сини“ и „червени“. Освен това, по нищо не отстъпват на значително отслабените в сравнение с традиционния им облик Левски и ЦСКА. Защо някой измежду Черно море (най-вече), Пирин, Славия, Миньор и Черноморец да не финишира и пред двата гранда? Да, защо не?

А докато размишляваме, ето че почти дойде вечното дерби. Или ако предпочитате - дербито между третия и четвъртия във временното класиране.