Българската баница с късмети – няма как да минем без нея и на тази Нова година. Традицията повелява, в началото на новата година да разберем новия си късмет. Gong.bg не може да раздава късмети, но пък може да отправи своите пожелания към всички отбори от родния шампионат. Ето какво би им се паднало, ако нашият екип бе омесил баницата:

1. Любов – Литекс си има горе-долу всичко – пари, китен стадион, добра селекция, класен треньор. Онова, което може би липсва малко на кандидат-шампионите е любов – от феновете и от медиите. „Оранжевите” печелят мач след мач, но все още привличат твърде малко хора на стадиона. Макар вярната им агитка да ги следва навсякъде, ловчанлии със сигурност биха оценили още аплодисменти за добрата си игра, и може би – още малко медиен интерес.

2. Мир и спокойствие – ЦСКА също като Литекс има повечето неща, от които се нуждае един футболен клуб. „Червените” обаче не могат да получат и минута спокойствие за работа през последните месеци, което си личи и на терена. Побоища, изгонени, нарушен режим, всички негативни неща около играта се видяха край лагера на ЦСКА през есента. Разбира се, „армейците” трябва да са наясно, че като един от грандовете в България, е най-нормалното нещо на света да са под светлините на прожекторите. Затова сами трябва да си помогнат, като си осигурят тишина и спокойствие поне за няколко месеца, в решителните моменти в борбата за титлата.

3. Пътуване в чужбина – Локомотив Сф има нужда от един лагер в чужбина и стабилна подготовка за новия полусезон. „Железничарите” се представят добре и са на трето място към момента, но през пролетта ще е много тежко, тъй като доста отбори са се прицелили в челните позиции, и нищо чудно при по-слаба подготовка Локото да остане зад борда. По традиция „червено-черните” правят добри лагери в чужбина, така че им го пожелаваме и сега.

4. Работа – Черноморец – Няма как, и този късмет го има. „Акулите” трябва много усърдно да работят, за да изострят зъбите си, които към края на есента вече не хапеха толкова силно. Красимир Балъков трябва да открие начин да върне остротата на своите от началото на сезона, за да може Черноморец отново да е претендент за нещо повече тази година.

5. Нов член на семейството – Левски ще стартира 2010 все още като шампион, но и като пети в класирането. „Сините” със сигурност ще си имат нов треньор, а може би и нови футболисти. Изобщо – от промяна на личния състав. Късметчето май по принцип се вписва като „ново бебе”, но ние ще го дадем на Левски, за да има нови попълнения! „Сините” показаха, че могат да играят футбол в Рим, но сега ще трябва да го сторят и на „Герена”, с нов треньор или с новия-стар, важното е да има!

6. Нова кола – Миньор Пк – Клубният автобус на перничани пострада преди месец и нещо при гостуването на тима в София срещу Славия. Вандали потрошиха няколко стъкла на возилото и затова няколко кръга Миньор пътува с автобус под наем. По този повод ние смятаме, че с шестото място в А група към момента, момчетата на Тони Велков са си заслужили новогодишен подарък – ново превозно средство, с което да жънат победи из страната.

7. Учение – Славия – Велислав Вуцов тепърва има да учи своите момчета на още и още футболни тайни. Младият специалист също трупа опит в движение, и вече някои неща му се получават доста добре. Славия разполага с талантливи млади футболисти, които определено имат нужда от шлифовка, и могат да се превърнат в диаманти. Трябва обаче много усърдие, и много, много учение!

8. Пари – Берое – Паричката се пада на Берое, по разбираеми причини. Клубът е във финансов колапс и се надява на чудо, за да се спаси. Желаещи да поемат старозагорския тим има, но все още нищо конкретно не се е случило, за да зарадва всеотдайните футболни хора в Града на липите. Берое със сигурност заслужава мястото си в А група – така че дано паричката, която ние му пожелаваме, да му се падне и наяве.

9. Нов дом – Пирин скита цяла есен по чужди стадиони, затова разчитаме на 2010 да донесе на смелите „орлета” и истински дом, на който да свият гнездо през пролетта. Няма съмнение, че обновеното съоръжение в Благоевград ще се пръска по шевовете, когато отвори врати!

10. Здраве – Черно море можеше да е с доста по-предно класиране, ако не бяха многото контузии, сполетели тима през есенния полусезон. Варненци можеха дори да играят в групите на Лига Европа, ако не бе пълният лазарет. Десетото място все още им дава достатъчно възможности за втората половина от футболната година, така че ако успеят да останат здрави, „моряците” могат да поемат смело напред!

11. Повишение – Монтана „повиши” Атанас Джамбазки, като го взе за старши треньор на тима. През пролетта тимът ще се нуждае и от повишение в класирането, за да е сигурен в оставането си в А група, след завръщането си в нея. Така че при всички положения, късметът ще бъде от полза за Монтана.

12. Веселие – Сливен – След напускането на част от най-добрите футболисти, останалата част от отбора като че ли спря да се забавлява на терена. Дуци Симонович знае как се прави, и може би е време да покаже и на момчетата си какво значи да изпитваш удоволствие от играта.

13. Печалба от тотото – Локомотив Мездра също като Берое има спешна нужда от финансови постъпления. Но докато в Стара Загора все някой ще се намери да купи клуба, или поне да вкара малко пари, край Мездра облаците са повече от сиви. Затова според нас, една печалба от тотото, особено с по-сериозен джакпот, няма да се отрази никак зле, и Локомотив отново ще може да изненадва грандовете у дома.

14. Много приятели – Спортист Своге има нужда от много, много пожелания, за да се спаси в А група. Битката на дъното ще е не по-малко жестока от тази на върха, и „шоколадите” със сигурност биха имали огромна полза от много и добри приятели в пътя на оцеляването.

15. Локомотив Пд – Коко Динев ни изпревари, и май няма нужда да теглим късметче за Локо Пловдив – те сами изтеглиха джакпота. „Смърфовете” вече могат да се успокоят, след като бизнесменът купи клуба, и да се прицелят в едничката опция – оставане в А група. Ние ще прехвърлим каквото се падне на тях, на съгражданите от Ботев – те имат повече нужда...

16. Късмет – Ботев – Ако някой има нужда от късмет през 2010, това 100% ще е Ботев Пловдив...Целият късмет на света ще е нужен на „канарчетата”, ако искат да останат в елита, пък и изобщо да продължат да съществуват. Всъщност, бихме пожелали на Ботев и пари, и здраве, и какво ли още не, защото пловдивчани имат нужда от всичко това. Ние обаче им желаем късмет, другото само ще дойде!