Току виж се окаже, че „Черноморец" е ГМО /генномодифициран отбор/. Това наистина би било шокиращ краен резултат от усилията на архитектите на амбициозния проект, който си поставя за цел да превърне Бургас в доминираща футболна сила в България.

Погледнете този тим. Вижте какво се случва с него.

Той е лъскав, добре опакован, модерен, изработен с вносно ноу хау, опрян на най-високите футболни стандарти в Европа.

Начело стои президент, който не пести нерви, време, пари и доверие към мениджърите и играчите си. Митко Събев също като Мартин Лутър Кинг има една мечта и тя е „Черноморец" да накара бургазлии да мечтаят. /Ще ви кажа после защо дебело подчертавам това изречение/

От една година „акулите" решително скъсаха със статута си на симпатичен средняк и решиха да пишат история.

За изпълнител на новия проект беше привлечен модерен, знаещ, конвертируем, уважаван, харизматичен и дори магнетичен човек, прочут и в България и по света...самият Красимир Балъков.

При една от първите си публични изяви вълшебният халф от фамозния национален отбор на Димитър Пенев заяви, че идва тук, за да европеизира българския футбол, а не за да побългари европейския модел.

И всички го подкрепиха и го дариха с най-големия кредит на доверие, който някога е бил даван на български треньор.

А мечтаещият да накара бургазлии да мечтаят президент му даде невиждана за нашите географски ширини свобода да управлява, да избира, да селекционира, да сглобява, да позиционира, да чертае не само стратегии и тактики за мачове, а направо визия за бъдещето. Направи го, защото така правят в Европа.

Балъков е първият български треньор, който започна революция в родния футбол. /Ще ви кажа после защо дебело подчертавам и това изречение/

Бала пристъпи безцеремонно към революция в мисленето, в тренировъчния процес, в играта, в отношението между отбор и фенове, във формирането на обществените нагласи, в контактите с медиите, дори в цветовете на седалките, в клубната емблема, в кетъринга на стадиона...и във всеки един компонент, който превръща този спорт в печеливш продукт на една печеливша индустрия.

Старият „Черноморец" беше сринат до земята, а върху останките му сложиха „табела" с надпис „Тук ще се танцува" или по-скоро „Тук ще се играе футбол".

Продукт значи. Наскоро от един филм разбрах, че в САЩ революцията в производството на храни отдавна е приключила и там клиентите не си купуват домат, а всъщност пазаруват модерна идея за домат, т.е нещо, което не е класически зеленчук, а лабораторно селекциониран продукт, т.е генно модифициран.

Модерният домат е едър, червен, голям, лъскав, не увяхва, винаги е номер едно, атрактивен е, отличава се от другите, но...хм...няма вкус.

Простете ми отклонението. Нека се върнем към футбола.

Преди години много по-умни хора от мен решиха да обединят „Черноморец" и „Нефтохимик" в един мощен бургаски отбор. Не ги разбрах. Вероятно защото не мога да мисля така напредничаво и вероятно защото съм традиционалист и консерватор, определих новото отроче, заченато в някой кабинет като футболен „Франкенщайн". Нарекоха ме простак, задръстеняк и слепец и пристъпиха към "сливането" на века.

От обединението се получи това, че „шейховете" бяха изритани от професоналния футбол и прогонени от стадиона си, а „акулите" бяха намразени от много бургазлии.

Преди около година много по-умни хора от мен решиха да направят „Черноморец" пример за подражание на всички български клубове.

Опитах се да ги разбера.

И хората запретнаха ръкави, приложиха най-модерната методология за модифициране на български клуб и в резултат на това се получи...какво се получи ли? Ами, вижте „табелата", както казва Красимир Балъков и ще разберете сами.

През есента „Черноморец" налагаше смазващо темпо в мачовете си и докарваше до отчаяние съперниците си. За пръв път в българското първенство виждахме отбор, който от първата до последната минута поддържаше невероятен ритъм.

И победите следваха една след друга, но свидетелите на тези триумфи бяха обидно малко.

После се заредиха общо 9 мача без победа или с езика на статистиката 7 загуби и едно равенство в първенството и отпадане като домакин в турнира за купата на България.

А свидетелите на тези крушения бяха обидно малко.

Дори се стигна до там любезен журналист / в Европа журналистите обикновено не са никак любезни/ да пита Красимир Балъков какво смятат да направят за феновете и мениджърът сподели, че няколко пъти е плащал разходите на агитката и ...тогава съвсем ме втресе. Какви времена доживяхме в Бургас. Старши треньорът плаща на феновете, за да гледат неговия отбор!!! При това положение или феновете или треньорът са в ужасна грешка.

Но да се върнем към нашия домат, пардон към отбора, който е предмет на нашето внимание.

В момента той е всичко друго, но не и български отбор. В него е пълно със скъпоплатени наемници, които се подготвят по европейска методология, функционалното състояние на играчите се анализира чрез супер технологии и във всеки един момент се знае кой футболист е в оптимална форма и кой не е. Е, не съвсем, защото модерните технологии така и не успяха да дадат прогноза кога ще играе енигматичния бразилец Далма. Пък и никой не може да каже какво става с този младеж, как е с настроението, как е със здравето, добре ли е? Но да не издребняваме, щом е подписал договор с клуба, значи някой е гарантирал за него пред когото трябва.

Днес пиша всичко това, защото във всяко едно първенство по света при негативна серия от 9 срещи без победа се приема, че има проблем.

В нашия случай ако само отворим дума за това, ни се казва, че само задръстени и консервативни типове като нас могат да търсят под вола теле в проект, който си поставя за цел нещо много повече от печелене на точки и класирания. Какво тук означават някакви си загуби.

А сега да ви обясня защо дебело подчертавах онези изречения.

На всеотдайния клубен президент, който има една мечта, ще припомня, че Мартин Лутър Кинг не е успял да види мечтата си реализирана, защото е била неприложима за времето си. Слава богу, случила се е, но с други изпълнители и при други условия.

На Красимир Балъков, който започна футболната революция, ще припомня, че революцията накрая винаги изяжда своите деца.

Усещам, че звуча страшно песимистично и кахърно, а не съм такъв човек.

Затова ще ви кажа каква е моята мечта.

Мечтая си наистина Митко Събев и Красимир Балъков да се окажат прави и да успеят със своя проект. Тогава ще бъда наистина щастлив, че съм имал възможността да видя това с очите си.

Но ако това не се случи, тогава май наистина ще повярвам, че любимият на поколения бургазлии „Черноморец" неусетно се е превърнал в ГМО.

Лъскав, красив, атрактивен, модерен, медийно ухажван, отлично брандиран, неувяхващ, с голяма трайност и без никакъв вкус.

Абе, само на мен ли ми направи впечатление, че в последния си мач „акулите" от „Черноморец" играха с някакви нелепи, модифицирани, черни екипи.