Съвместна публикация на „Стандарт” и Gong.bg.

Шест загуби от седем мача! И всичко това само за около 40 дни! Като се започне от 19 август и загубата в София от Дебрецен и се приключи с мача срещу Черноморец на 27 септември. Левски инкасира безпрецедентен в историята си брой поредни неуспехи, разпределени между вътрешното първенство и евротурнирите. Всъщност глаголът "приключи" трябва да бъде използван в условно наклонение, понеже човек никога не знае... Идва Лацио, но може би точно това е съперникът за край на негативна серия, колкото и налудничаво да изглежда на пръв поглед.

Но защо всъщност се проваля Левски? Понеже не разполага с план "Б". Ето ви едно тълкуване на нещата. "Сините" са свикнали да играят по един и същи начин, който е до болка познат на всички в България. Атаки по крилата, които трябва да бъдат завършвани в непосредствена близост от нападателите. Които обаче нямат самочувствието на реализатори!

Съперниците на шампионите се затварят без скрупули и само чакат. Не е трудно да се парират опитите за гол на Левски, защото тимът няма втори план за атака. Въпросът е само да се уцели моментът, в който и защитата на "сините" ще се разколебае, и готово! По този план действа и Черноморец, и Локомотив (Сф) неотдавна. Само ЦСКА този път беше решил да използва превъзходството си и победи "сините" с налагане на надмощие.

Какво липсва на Левски за развитие на втория план? Много неща. Най-напред, когато играта не върви, отборът не може да смени подхода си към атакуващите действия. Левски не разполага с достатъчно високи и силни физически футболисти, които да разбият с глава стената, ако се налага. Центрираните топки по правило се губят от съперника. И в нападение, а често и в защита. ЦСКА има Иван Иванов, Котев и Платини за игра с глава. Локо (Сф) разполага с Камбуров, Караджинов и Пасков, които са господари във въздуха. Левски няма никого. Кой, освен Йовов, може да вкара гол от фаул за "сините"? Никой. И понеже Локо (Сф) е отборът, нанесъл 4 поредни поражения на Левски, вижте какво е положението там - Камбуров, Дафчев и Златински могат да врътнат топката във вратата от всяко статично положение.

Левски не може да разпечата противниковите вратари и от разстояние. Гаджев е контузен, само Сърмов рита силно отдалеч. Друг е въпросът колко често използва това си качество. Шампионите и в това отношение нямат резерви. Само си спомнете играчите на Дебрецен и какви голове "зашиха" от дистанция на Гошо Петков. И какво излиза? Не потръгне ли играта на Левски, така както "сините" я разбират, с техника, пасове и комбинации, отборът е обречен да загуби. Защото не знае какво да измисли. И защото не разполага с изпълнители за друг тип печеливши действия.

Черноморец с едно положение победи Левски по изпитаната схема. Тук е моментът обаче да отбележим, че бургаските "акули" наистина могат да се превърнат във фактор в българския футбол. Засега виждаме един добре балансиран и дисциплиниран отбор, който заслужено води в първенството, отстъпвайки само по голова разлика на ЦСКА. "Червените" пак биха, този път в Монтана. Единствената разлика при тях е, че в този случай допуснаха гол. За пръв път през този сезон в шампионата. Засега това е само една микроскопична обечка за "армейците". В този момент всичко при тях върви по мед и масло. Но никой не е застрахован от криза.

Вижте Черно море. "Моряците" паднаха и от новака Спортист Своге. Не се е стабилизирал още и Литекс въпреки победите. Локо (Сф) също е колеблив. Изравняването на силите в родното първенство е факт. Лошото е само, че то е за сметка на равнението към по-слабите, а не обратното. Но поне сега е по-интересно!