Какви времена настанаха в българския футбол… Левски не може, а ЦСКА не иска…

Без съмнение най-голям шанс да станат шампиони имат футболистите на ЦСКА, стига да не продължат започнатата серия от загуби в следващите няколко много трудни срещи на „червените”.

Думата ми тук е за бургаския Черноморец, който към този момент води в класирането на А група. Знам, че все още има хора, които гледат с насмешка на водача в класирането, но скоро и от техните лица ще избяга невярващата усмивка.

Черноморец има няколко много силни коза, за да „надцака” конкуренцията, но има и слаби места, които могат да попречат на тима да сбъдне мечтата на много бургазлии.

Най-силният коз без съмнение е Митко Събев. Собственикът, който извади за новия имидж на тима толкова много пари, че другите отбори му завидяха. Много е важно Събев да издържи, в тези трудни времена, финансово на изискванията на водача в класирането. Със сигурност на боса му е кеф да види толкова бързо резултат от вложените от него пари. Той трябва вече да е повярвал, че Черноморец може да е шампион още тази година, макар „да няма бърза работа” и да може да почака.

Събев повярва на Красимир Балъков и вложи в него много пари. И макар все още да го няма „Гнездото на акулите” вече много бяха ухапани от „акулките на Балъков”.

Митко Събев не трябва да прави грешки като колегата си Николай Гигов, който също наля много пари, но така и не изпита удоволствието неговия Локомотив да стане шампион, макар да бе стигнал преди години до един единствен мач. Къде сгреши Гигов? Според мен основната му грешка бе, че непрекъснато повтаря едно и също, когато го питат какви са целите пред отбора. Любимият му отговор бе само един и същ: „Със сигурност няма да изпаднем в Б група.”

Така Гигов сменяше през годините скъпо платени треньори и футболисти, но те стигаха само до това да са доволни от щедростта на боса и да изпълнят заръката му „отбора да не изпадне”. И така вече много години феновете на Локомотив Сф така и не сбъдват мечтата си.

Митко Събев трябва уверено да заяви, че иска отбора на Черноморец да е шампион. Ако не тази година, то в близките няколко. Но да поиска от Балъков и играчите титлата още тази година. Иначе времето ще си мине и от добрата идея може да остане само пожеланието.

Толкова за Митко Събев. Следващият силен коз за титла на Черноморец безспорно е Красимир Балъков и екипът му. Нека бъдем искрени и да си признаем колко народ си казваше в началото, че „Балъков ще източи Събев и ще изчезне пак в чужбина”. Балъков вместо във Велико Търново намери пристан на треньорските си амбиции в Бургас, където докара Фреди Бобич, Илия Груев и още няколко футболисти от чужбина, с които е на път да сътвори чудото.

Третият коз са футболистите. За тях по-малко сега, защото са по средата на пътя и те имат още много работа. Минаха и през бой помежду си, но сега водят в класирането и само трябва да издържат на напрежението, което винаги върви с челниците.

Най- слабата част засега е липсата на пълни трибуни и малобройната като брой публика подкрепа за тима. Без да подценявам тези, които и сега подкрепят Черноморец, явно в самия Бургас още са много невярващите в проекта „Събев + Балъков = Черноморец шампион”. Въпреки усилията на клубното ръководство и многото идеи публиката все още я няма, а тя е нужна.

В Бургас открай време има нещо, което трудно мога да разбера - бургазлии най-много да пречат на бургаския футбол… Това е втората слабост по пътя Бургас да има футболен шампион.

Предстоят много важни двубои за Черноморец, в които ще се разбере докъде се разпростират амбициите на тима и докъде те имат и футболно покритие… И дали титлата „Шампион на България” ще бъде осолена край Бургас или ще гледаме за пореден път филма „те танцуваха само една есен”.

И накрая още нещо. Написах каква грешка на Николай Гигов не трябва да повтаря Митко Събев, но си мисля, че със сигурност не трябва да изпада и в ситуацията (треньор на клуб и на национален тим), на Литекс и Гриша Ганчев…