Лидерът в Югоизточната Трета лига Черноморец ще започне подготовка за пролетния дял от надпреварата с нов треньор. Клубът се раздели с досегашния си наставник - Слави Костенски. През пролетта тимът ще бъде ръководен от Малин Орачев. 

Това разкри председателят на УС на Черноморец Радостин Кишишев. По всички актуални теми около "акулите", легендата на родния футбол говори в интервю за клубния сайт:

- Г-н Кишишев, след като Черноморец завърши на първо място есенния дял от шампионата, какво наложи раздялата със старши треньора Слави Костенски?
- Решението беше продиктувано от несъответствие между моите и неговите виждания за политиката и бъдещето развитие на клуба и мъжкия отбор, както и за трансферната политика. Не бяхме на едно мнение. Затова прецених, че е по-добре да се разделим сега, по време на паузата на първенството, за да може новият треньор да има време да се запознае с футболистите, отбора и обстановката, да проведе пълноценна подготовка и да преследва целите, които сме си поставили. Със сигурност смяната не е продиктуване от липса на резултати. Напротив - Слави Костенски се справи отлично, оставяйки отбора на първо място във временното класиране. Все пак считам, че откакто имам по-големи правомощия в клуба, а именно откакто станах председател на УС, клубът се развива добре. Именно в името на още по-доброто му развитие взех и това решение.

- Кой ще бъде новият старши треньор на Черноморец?
- Малин Орачев. Ще има и още един нов член на треньорския екип. Това е Боян Андонов, който ще отговаря за подготовката на вратарите. Освен това, както знаете, досега Слави Костенски съвместяваше длъжността си като старши треньор с тази на директор на Детско-юношеската школа. След раздялата ни със Слави, позицията му в школата ще бъде заета от Нено Ненов. Той се връща при нас и вярвам, че с него талантите ни ще се развиват още по-сериозно.

- Има ли и други спортно-технически промени?
- Засега няма. Единствено Венелин Димов, който досега отговаряше за подготовката на вратарите в мъжкия отбор, ще изпълнява същата длъжност, но вече в ДЮШ.

- Осигурен ли е бюджетът на Черноморец поне до края на първенството?
- Да. С общи усилия на всички, които работим за благото на клуба, бюджетът е подсигурен. Той ще бъде такъв, че да ни позволи да работим спокойно и да преследваме целите си. За по-нататък, ще мислим допълнително, но до края на първенството няма да имаме проблеми с финансирането.

- Появиха се обаче информации, че клубът вече изпитва финансови затруднения и дори не успява да си покрие наема на стадиона. Има ли истина в подобни новини?
- Питайте тези, които ги пускат тези "новини".

- Целта остава ли влизане във Втора лига и при евентуално такова, има ли осигурен бюджет за участието на тима във втори ни ешелон?
- Целта остава непроменена. За момента сме лидери в класирането и се надяваме да не изпуснем и за миг тази позиция. Що се отнася до финансирането за Втора лига - не мога да гадая какво ще се случи. При всички положения ще се постараем да осигурим нормален бюджет. Мога да обещая единствено, че всичко, каквото зависи от нас като ръководство, ще бъде направено.

- Може ли вече да кажете с кои футболисти се разделя отборът и кои ще привлече?
- Разделяме се със Симеон Русев, Валентин Иванов и Даниел Бенчев. Последният претърпя тежка контузия и няма да може да играе в следващите 6 месеца, за което изключително много съжалявам. Засега е това. Знаете, че в аматьорския футбол няма как да сключваме договори и всеки може да си тръгне по всяко време. Може и да има изненади. Единствено мога да гарантирам, че всички ангажименти като заплащане към футболистите са изпълнени. Нови футболисти ще има. Бих искал обаче да ги обявим на първата тренировка. Има 2 момчета, с които сме се разбрали. Надявам се да има и поне още две на първото ни занимание.

- Няколко думи за феновете на Черноморец, които не изоставиха отбора си в нито един момент.
-Искам да ги успокоя, че всички в клуба правим възможно най-доброто за Черноморец. А те нека бъдат нашата опора, да ни подкрепят, както досега. Стигнахме до средата н пътя и имаме нужда от тях, за да го извървим успешно докрай. Очакванията и предизвикателствата пред нас са много големи. Първото място, на което сме в момента, ни задължава.

- А можете ли да им обещаете по-малко инфарктни моменти по време на мачовете, като отборът си осигурява победите преди 90-ата минута? Нещо, което се превърна в запазена марка на "акулите" през есента.
- Не мога да обещая такова нещо. Обещавам, че ще се стремим да играем атрактивен футбол, че финансово ще бъдем стабилни, че ще правя всичко по силите си за благото на Черноморец и за това да се класираме във Втора лига. Но няма нищо гарантирано на този свят. Дано все пак през месец май да ликуваме и да започваме да мислим за финансирането ни в по-високия ешелон на родния футбол.