В българския футбол сме свикнали главно да псуваме и да гледаме негативно на нещата, които се случват. Мишел Платини (не френската легенда и настоящ шеф на УЕФА, а бразилчето от Черноморец) обаче показа, че изящество може да има и в А група.

Малко са футболистите като Платини в българското първенство и затова трябва да се ценят, защото само така нивото на А група може да бъде вдигнато и да виждаме все по-често такива изпълнения, като това на бразилеца срещу Локомотив Пловдив.

Първият гол на Платини срещу „смърфовете” веднага бе определен като случаен, но какъвто и да е, той си остава украшението на втория кръг в А група, а може би и на цялото първенство.

Платини не е случаен футболист. Със сигурност е един от най-класните нападатели в А група, ако не и най-класният. Големият проблем на Мишел е, че не играе в грандовете, за да се пише постоянно за него, но какво по-хубаво всеки един български отбор да има един нападател като Платини и по този начин да се вдига нивото на българския футбол. И със сигурност скоро Левски, ЦСКА или Литекс ще поискат бразилския нападател от Черноморец, защото би паснал идеално в съставите на Достанич, Пенев и Стоилов.

Много специалисти упрекват Красимир Балъков и му предричат провал, защото направи отбор по западноевропейски образец, изграден главно от чужденци. Но нека не гледаме далеч към Острова, където добър пример е Арсенал, а погледнем на Балканския полуостров и да видим, че многомилионна Турция залага на чужденци, в патриотична Гърция големите грандове вадят колосални суми и то за противоречиви футболисти като Джибрил Сисе, дори и в съседна Румъния залагат на чуждото, а ние в малка България искаме да изкараме невероятни школи и силни отбори. И това не означава, че трябва да загърбим развитието на школите, а всичко да се развива равномерно, защото трудно ще пробием само с местни кадри, колкото и много да ни се иска.

За Балъков Черноморец е едно голямо предизвикателство в българската футболна джунгла. „Акулите” тепърва ще трябва да показват дали могат да хапят. Бургазлии трудно ще разчупят двуполюсния модел Левски – ЦСКА, но с играта, която показват в началото на сезона, имат сили за квотите за Европа.

За Черноморец ще бъде много важно изграждането на манталитет, но е факт, че Бала работи, а „акулите” играят повече от привлекателен и хващащ окото футбол.

С такива диаманти като Платини, бургаските фенове със сигурност ги очакват вълнуващи мачове на стадион „Лазур”.