Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси – БАУРЧР, покани за участие като специални гости, на ХI си международна конференция “Лидерство по време на възстановяване: Как да запазим отбора в играта”, мениджърът на „Черноморец – Бургас” Красимир Балъков и изпълнителният директор Фреди Бобич.

Двамата изнесоха своите виждания по темата: „Как да запазим и повишим ангажираността на екипа по време на възстановяваща се икономика в частта – „Как да запазим отбора в играта”.

Тезата, която защитиха двамата участници от бургаския клуб бе свързана с необходимите структурни промени и методи на работа при създаването на един европейски функциониращ клуб в особените и различни условия в страната ни. Красимир Балъков се спря на проблема за установяването на нови взаимоотношения и строга йерархична структура в един тим, който се опитва да функционира по нов начин, като използва най-добрите практики в европейските футболни клубове.

Мениджърът констатира, че в България колективното начало и работата в екип са нещата, които трябва да се възприемат от работещите в една структура и колкото по-скоро бъде осъзнато това, толкова по-добре ще функционира тя като цяло.

За тази цел обаче са нужни строга и ясна йерархична структура и изграждането на една пирамида с ясно изразени основа и връх, като всяко стъпало в нея е с изяснени функции и отговорности в изграждането на цялостната концепция и стратегия на действие в организацията футболен клуб. Основните цели в тази стройно функционираща екипна структура са две: първата от тях е спортно – техническото утвърждаване на продукта футбол, от което зависи до голяма степен и цялостното развитие и функциониране на организацията и ангажираността на екипа в нея. Втората цел е стабилното развитие на Професионалния футболен клуб, като двете се допълват взаимно и са насочени към утвърждаването на продукта футбол като социален феномен в обществото.

След изграждането на структурната част и повишаването на ангажираността на екипа при функционирането на тима, идва ред и на следващите задачи. Именно на новите проекти при вече стройното функциониране на системата се спря изпълнителният директор на тима Фреди Бобич, който начерта основните перспективи и конкретни планове за поетапно реализиране в Черноморец. Той говори за основни проекти в Черноморец Бургас като изграждането на един подготвителен център от съвсем нов тип за българските стандарти, какъвто е кампуса „Гнездо на акули, както и уникалният проект „Черноморец – Арена”, който няма аналог в страната ни и ще промени основно облика на Бургас.

Присъстващите с голям интерес изслушаха двамата лектори, след което зададоха много въпроси по изнесената тема. След края на конференцията участниците си направиха много снимки с футболните легенди, взеха десетки автографи и дискутираха с тях по проблемите на съвременното менажиране в спорта и проблемите на българския футбол.