Руският бизнесмен с латвийски паспорт Денис Ершов е изразил готовност да подари безвъдзмездно акциите си в ПСФК Черноморец Бургас, това обяви днес кметът на морския град Димитър Николов. Както е известно, в синия бургаски клуб акционери с по 50 процента са общината и Петрол Холдинг. Компанията обаче в момента е в тежко положение, разкъсвана от съдебни битки и спорове за участия и дялове. Преди срива на Петрол Холдинг акционери в нея бяха Митко Събев, както и двама граждани от руски произход- Денис Ершов и Александър Мелник.

Сега кметът на Бургас е разговарял с Ершов и с адвокатите му, като от страна на бизнесмена е била демонстрирана доброжелателност да се помогне на Черноморец за решаване на инфраструктурните и икономическите проблеми.

На днешната общинска сесия в морския град беше създадена комисия, която ще преговаря с Петрол Холдинг за начина на придобиване на всичките 50 % от акциите и по какъв начин ще стане това. Комисията е от пет члена от всички политически сили, представени в общинския съвет. Кметът каза още, че Община Бургас няма възможност да издържа и двата традиционни клуба Черноморец и Нефтохимик.

Той добави, че на Нефтохимик са дадени абсолютно всички общински бази за ползване, при това напълно безвъзмездно. И клубът има с какво да си търси инвеститори. В същото време председателят на групата на НФСБ Ангел Божидаров внесе предложение за отчуждаване на двата стадиона Черноморец и Лазур. Ексцентричната идея обаче не беше приета особено радушно и да се продължи дискусията в тази посока гласуваха едва 7 човека, а 27 предпочетоха да я отложат за нови дискусии за следващата сесия./БТА