Община Бургас ще направи отчаян опит да спаси финансово катастрофиралия футболен клуб Черноморец.

На извънредна среща, в която участваха кметът Димитър Николов, председателят на общинския съвет Костантин Луков, водачите на групите на ГЕРБ, БСП и НФСБ, както и председателят на сдружение „Бъдеще за Черноморец”  Тома Томов бяха набелязани няколко стъпки за оцеляването на отбора.

В момента община Бургас притежава 50% от акциите в клуба, които са обезпечени със спортен комплекс, разположен на терен от близо 140 дка.

Другите 50% се владеят неизвестно от кого, след като вече не е ясно кой е собственикът на досегашния партньор „Петрол Холдинг”.

От общината имат за цел да придобият 100% от собствеността върху клуба, като за целта са готови да изкупят акциите на тотално декапитализираното дружество.

Една такава операция би могла да струва 25 млн. лв, но нито един от участниците в днешната среща  не смята, че това е реална цена за акциите.

До момента няма и точна цифра на задълженията на Черноморец към фирми кредитори, за които от години се знае, че са част от обкръжението на единия от акционерите в клуба.

Парадоксалното е това ,че с всяка тренировка на своя комплекс „Гнездо на акули” клубът генерира дълг към единия от собствениците си, а с всеки проведен мач на клубния стадион задлъжнява отново.

Кметът на община Бургас Димитър Николов заяви, че в рамките на сегашния бюджет е готов да предложи на общинския съвет да покрие разходи до 600 000 лв, но те ще бъдат преведени на сдружението „Бъдеще за Черноморец”, е не в касите на отбора.

След днешната среща общинския съветник Димитър людиев от ГЕРБ беше категоричен, че схемата от 2006 год. е била съставена така ,че клубът да бъде докаран до такова състояние, за да може общината да изгуби собствеността си върху стадион „Черноморец” и прилежащия комплекс.

Едно е ясно, източването на бургаския Черноморец вече свърши и е време някой да плати сметката.