Сдружението “Бъдеще за Черноморец“ даде днес пресконференция, на която излезе с открито писмо до собственика Митко Събев, в което посочва проблемите, които той е причинил на клуба. Сдружението твърди, че дълги години Събев е управлявал клуба с една единствена цел - да източи дружеството и за лично облагодетелстване. Посочва се как точно с фалшиви и кухи фирми е ставало финансирането, което е натрупало нереални задължения.

“В резултат на неизпълнението на поставените от самия Вас високи стратегически цели за развитието на бургаския футбол и за възкачването му до призови места в българските първенства, за неговите изяви по европейските терени и за превръщането на Бургас във водещ футболен център на България, уви, стигнахме дъното на блатото Вая. Представителният футболен отбор на град Бургас ПСФК Черноморец Бургас отпадна от професионалния футбол в резултат на Вашите действия и бездействия”, пише в писмото и още:

“Спортната общественост на Бургас в края на миналата година предприе активни действия за спасяването на любимия си отбор с 95- годишна история. За целта през м. януари на Общо събрание с участието на множество треньори, бивши футболисти, спортни деятели и общественици, любители на футбола и неговите привърженици се създаде Сдружение с нестопанска цел "Бъдеще за Черноморец" Бургас с основна цел: Връщане стадион "Черноморец" на Община Бургас - истинския собственик на стадиона, спасяване на представителния отбор на ПСФК Черноморец Бургас АД и оставането му в професионалния футбол. Потърсихме помощта на бургаския бизнес за финансово подпомагане спортната дейност на футболния отбор.

Осигурихме ежедневно храна на футболистите, медицинско обслужване, необходимите медикаменти и лекарства , наеми за квартири и др. Осигурихме средства за премии при победа, както и при оставане на отбора в професионалния футбол. Бяхме честни и коректни в отношенията си с ръководството на футболния клуб начело с Пламен Киряков. Работихме всеотдайно и упорито, но не срещнахме обратна връзка - честност, почтеност и морал. Впоследствие разбрахме, че изпадането на отбора в аматьорския футбол е предварително планирано лично от Вас. През този период от 5 месеца лично Вие не пожелахте да се срещнете с представители на Сдружението, за да обсъдим заедно критичната ситуация и да набележим мерки за излизане от нея.”

“При нашите многобройни срещи с представители на обществеността и бизнеса на град Бургас една част отказваха да финансират идеята за спасяването на Черноморец Бургас с мотива, че не са съгласни да наливат средства в клуба на Митко Събев, Пламен Киряков и компания. Господин Събев, от създаването на дружеството през 2006 год. досега Вие го управлявахте с една единствена цел: Планирано източване финасовото състояние на Акционерното дружество и придобиване собствеността на терените на стадион "Черноморец" в размер на 140 декара апетитна "Златна земя".

Финансовият резултат в края на 2014 год. го потвърждава: ПСФК Черноморец Бургас АД приключва с натрупана загуба от 62 млн. лева и задължения от 24- 25 млн. Лева. Публична тайна е, че този метод на планирано източване го реализирахте не без помощта на Вашите дъщерни фирми "Фиона", "СПМ" и т.н. За пример бихме посочили изплащания наем от 120 000 лв. на месец за ползване на стадион "Лазур" и същата сума за "Гнездо на акулите", от които има натрупан дълг от над 7 млн лева. Вие не изпълнявахте множество Ваши обещания и голи приказки. Не изпълнихте и първото си задължение да внесете дяловия капитал от 25 млн. лева. Едва ли има олигарх като Вас , който да има в наличност свободни пари - 25 млн. лева. Докажете, като покажете платежния документ. И това ли е фирмена тайна?
Вие отказахте на Община Бургас, Ваш равностоен съдружник, да предоставите необходимите финансово - счетоводни документи. От какво се страхувате, господин Събев??? Наехте солидна охрана да Ви пази от членовете на Сдружението по време на Общото събрание и ги оставихте с часове да чакат пред бариерата, докато Вие унищожавахте за пореден път бъдещето на "Черноморец". От 2010 год. досега Вие отчитате едва 6 млн. лева приходи от продажба на състезателни права, докато бившият наставник на отбора Димитър Димитров - Херо твърди, че е продал футболисти за над 9 млн. лева.

Колко лева отчитате от продажбата на състезателни права при отпадането на отбора от А и Б ПФГ? В резултат на горните действия и бездействия Вие извършихте ПЛАНИРАНО ИЗПАДАНЕ НА ФУТБОЛНИЯ ОТБОР НА ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС от А и Б ПФГ с ЦЕЛ ПРИДОБИВАНЕ ТЕРЕНИТЕ НА СТАДИОН "ЧЕРНОМОРЕЦ", ИЛИ НЕГОВАТА ЗАМЯНА С ДРУГИ АПЕТИТНИ ИМОТИ.

Г-Н СЪБЕВ, ВИЕ ОСТАНАХТЕ ПОСЛЕДНИЯТ "МОХИКАН" ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЕЛИЧИЯ В БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ, НО В ТЕЗИ ВЕЛИЧИЯ НАДДЕЛЯ ЧЕСТТА И МОРАЛА! - Тодор Батков, Александър Томов, Николай Гигов, Костадин Динев, всички дали не по-малко за отборите, на които бяха собственици. Нито един от тях не натрупа актив от два стадиона за себе си или за фирми, свързани с тях! Защо това не се случи с Вас??? Защо и Вие не излезете с чест???

Сдружение "Бъдеще за Черноморец" Бургас не вижда никакво "БЪДЕЩЕ" от Вашето управление, което успяхте да съхраните и запазите след последното Общо събрание по начин, който също буди съмнение. Ние категорично се разграничаваме и не желаем да работим с Вас, с Вашите лакеи, протежета и клакьори. Долу ръцете от футболния отбор Черноморец Бургас и от стадион "Черноморец"”, се казва в писмото.

Текстът е подписан от всичките 7 члена на Управителния съвет на Сдружението, в което има представители на ветераните, бизнеса и фенклуба. /БТА